Den Technických služeb Havířov 2018

V sobotu 19.5.2018 se konal už 3. ročník Dne technických služeb Havířov. TECHNICKÉ SLUŽBY opět prezentovaly svou techniku, vybavení a služby a na návštěvnosti bylo vidět, že si tato akce již získala svou tradici. Každý rok čeká návštěvníky mnoho novinek, takže i letos jich bylo dost. Celé rodiny si mohly užít krásné a letos konečně i slunečné odpoledne plné zábavy.

Na hřišti u městské sportovní haly bylo velmi živo, opět byla k vidění auta na údržbu silnic, asfaltovač, auta popelářská, auto z útulku, kropicí vůz, traktory, stavební stroje, sekací technika. Plošina, která se používá např. při údržbě veřejného osvětlení, se celé odpoledne nezastavila. Děti dostaly přilby a pracovní vesty a vyzkoušely si svezení na plošině. Všichni mohli do každého auta nastoupit a vyzkoušet si tak pocit řidiče přímo za volantem.

U velkého žlutého popelářského vozu vznikaly krásné fotky na památku z této akce, za celý den jsme rozdali návštěvníkům tisíc usměvavých záběrů. Děti nasedly i na velké sekací stroje a zastavily se také u auta z útulku, na kterém ležel velký plyšový pes pro ukázku odchytu. Novinkou byla nejen malá moderátorka, holčička z plakátu, která se snažila hlavně dětem přiblížit práci TSH, když podávala otázky zaměstnancům. Stejně jako v loňském roce byla v celodenním programu zařazena „technika v pohybu“.

Postupně všechny vystavené stroje „ožily“ a jejich řidiči předvedli, jak fungují při práci. Technické služby tak představily zábavnou formou svou nelehkou práci, kterou denně vykonávají a tak všichni mohli vidět, jak vzniká nový asfaltový chodník, jak se sekají těžce přístupné příkopy, opravují světla, nebo odchytávají zatoulaná zvířata, která se musí i uspat, pokud jsou agresivní. Společně s moderátorkou pak několikrát odpočítali spuštění kropicího vozu, který nejen čistí komunikace, ale také zvlhčuje horký vzduch. Dětem se to velmi líbilo, takže „déšť“ jsme spustili několikrát.

Velké nadšení ale nikdo neskrýval ani u doprovodných atrakcí. Nově se závodilo na nafukovací překážkové dráze, závodilo se vpumpování balónků, házelo se megašipkami, otevíraly tajemné boxy, soutěžilo se v zábavných kvízech, nechyběla světelná hra, a zametač byl opět v obležení. V nafukovací atrakci si děti nejen zaskákaly, ale také procvičily rychlost a postřeh. Všude byl zájem atrakce absolvovat i několikrát. Průběžně děti soutěžily o plyšového mloka, který je maskotem TSH.

Dalšími novinkami byl i doprovodný program na jevišti. TSH si pozvaly dva hosty. Nejprve si všichni vychutnali, jak vypadá živě propojení triků, kouzel, zábavy a gagů v podání známého kouzelníka z Česko-Slovensko má talent Richarda Nedvěda. Druhý host byl také překvapením. Pavel Roller, který patří mezi nejvyhledávanější profesionální bublináře, provedl nejen děti fascinujícím světem bublin mnoha tvarů, barev, velikostí a forem. Do obřích bublin také děti uzavřel a to v nich budilo úžas, úsměv, ale hlavně velký zájem.

Nechyběla ani tipovací soutěž. Děti dostaly u vstupu slosovatelný leták, na kterém byla otázka a podmínka zařazení do soutěže o hlavní cenu, účast na 4 atrakcích. Této soutěže se zúčastnilo téměř 650 účastníků, kteří odevzdali platné lístky. Mnoho z nich na otázku, kolik mají TSH celkem vozů pro svoz odpadů, odpovědělo správně, nebo velmi těsně ke správnému počtu 17. Z nich byl na konci akce vylosován vítěz relaxačního pobytu v horském hotelu. Radost byla obrovská a poukaz k pobytu ihned na místě předal ředitel TSH Ing. Ludvík Martinek.

„Chtěla bych poděkovat všem zaměstnancům TSH, kteří pomáhali u vozů na této úžasné akci. Hlavně děkuji všem návštěvníkům, kteří se přišli podívat a aktivně se zapojili do aktivit a užili si spolu s námi skvělou atmosféru celého dne. Radost v očích dětí i dospělých je pro nás odměnou i inspirací zase pro další ročník. Těšíme se, že se zase za rok uvidíme a my opět připravíme něco nového, ale naše technika tady zase bude vystavena pro všechny. Vždyť kdo se chce posadit do velkého popelářského auta, tak právě na této akci má příležitost,“ řekla Iveta Kočí Palkovská, členka představenstva, organizátorka akce.

Admin

11. 6. 2018