Jak se neztratit nad volebním lístkem

Většina lidí vnímá volby do obecního zastupitelstva jako vůbec nejdůležitější. A také jako nejsložitější při hlasování. Proč tomu tak je? Je to proto, že v komunálních volbách nehlasujeme primárně pro politické strany a hnutí, ale pro jednotlivé kandidáty. Proto má každý volič tolik hlasů, kolik se v obci volí zastupitelů. A těch je v Havířově 43. Z tohoto důvodu můžete v komunálních volbách, na rozdíl od všech ostatních, hlasovat pro kandidáty více stran a hnutí.

Kdy je hlasovací lístek platný

Na hlasovacím lístku můžete zaškrtnout buď nějakou politickou stranu nebo hnutí nebo jen konkrétní kandidáty nebo kombinaci politické strany nebo hnutí a konkrétních kandidátů. Na co si tedy dát při hlasování pozor, aby Váš hlas nepropadl? Ukážeme si to na několika příkladech platných přímo pro Havířov:

Příklad č. 1

Na hlasovacím lístku zaškrtnete pouze 43 kandidátů a neoznačíte řádnou politickou stranu nebo hnutí. V takovém případě je Váš hlas platný. Můžete označit i méně než 43 kandidátů a pořád to bude platný hlas. Ale pokud byste označili 44 nebo víc kandidátů, Váš hlas by byl neplatný.

Příklad č. 2

Na hlasovacím lístku označíte jednu politickou stranu nebo hnutí (např. ANO) a k tomu označíte 5 kandidátů z jiných stran. V tomto případě je Váš hlas platný. Nejdříve dostane hlas oněch 5 kandidátů a poté 38 kandidátů ANO postupně od 1. do 38. místa na kandidátce.

Příklad č. 3

Na hlasovacím lístku označíte jednu politickou stranu nebo hnutí (např. ANO), v rámci ANO označíte 40 kandidátů a jednotlivě pak dalších 5 kandidátů jiných stran. Váš hlas je platný i přes to, že jste označili 45 kandidátů a v Havířově jich může být označeno jen 43. Je to proto, že do počtu 43 kandidátů se nepočítají ti, jejichž politická strana nebo hnutí je zaškrtnuta. V tomto případě dostane hlas těch 5 kandidátů z jiných stran a následně 38 kandidátů ANO od 1. do 38. místa na kandidátce.

Příklad č. 4

Na hlasovacím lístku jste označili politickou stranu nebo hnutí a k tomu 43 kandidátů jiných stran. Váš hlas je platný. V takovém případě dostane hlas těch 43 kandidátů ostatních stran a zaškrtnutá strana dostane 0 hlasů.

Příklad č. 5

Na hlasovacím lístku jste označili dvě politické strany nebo hnutí. Takový hlas je neplatný. Na hlasovacím lístku můžete zaškrtnout pouze jednu politickou stranu nebo hnutí.

Jak označovat kandidáty nebo politické strany a hnutí

Na volebním lístku označujte kandidáty nebo politické strany a hnutí výhradně křížkem, to je jediný přípustný způsob. Pokud byste použili např. kolečko, srdíčko, fajfku nebo květinku, jde o nepřípustný způsob označení a Váš hlas bude neplatný.

Křížek dělejte výhradně do čtverečku před jménem kandidáta nebo před názvem politické strany nebo hnutí.

A jak to je nejjednodušší?

Nejjednodušší je udělat křížek do čtverečku před ANO 2011. Tím rozhodně nic nezkazíte.

 

Princip hlasování si můžete vyzkoušet ZDE.

21. 9. 2022