Zeleň bude patřit technickým službám

„… Technické služby se konečně budou starat o havířovskou zeleň,“ říká Iveta Kočí Palkovská (ANO), která se po půl roce vrátila do vedení Technických služeb.

Po půl roce jste se do Technických služeb vrátila. Co jste tam našla?

Vlastně jsem nikdy neodešla, technické služby jsou moje srdeční záležitost. Pan ředitel mě oslovil, zda bych se ujala organizace akce Den technických služeb 2017 a já jsem s pomocí neváhala. Sledovala jsem aktivně i projekty, které jsme v TSH započali ještě před našim odchodem a samozřejmě je práce pro společnost jednodušší, když jsme zase uvnitř.

Na Den Technických služeb se tedy můžeme těšit?

Rozhodně ano. Po loňském úspěchu jsme se hned rozhodli, že zorganizujeme další ročník. Už teď si zapište sobotu 20. května do kalendáře. Letošní ročník bude plný novinek. Návštěvníci se mohou těšit na naši techniku, kterou nejen vystavíme, ale předvedeme ji i v pohybu. Mimo jiné představíme i zbrusu novou sekací techniku. Připravujeme více atrakcí a soutěží než loni. Každý si může odnést fotku s popelářským vozem a získat zajímavé ceny a suvenýry. Zajistili jsme bohaté občerstvení. Jako vloni, i letos je vstup zdarma.

Technické služby ale asi nežijí jen jejich dnem?

Samozřejmě. Musíme se posunout s třídící linkou. Máme studii proveditelnosti, kterou jsme před půl rokem předávali novému vedeni. Musí skončit období neustálých jednání a rozmýšlení se okolních obcí, jestli se k projektu přidají. Pokud se připojí i další obce, bude to výhodné i pro ně, pokud ne, budeme linku stavět sami. Odpad stále přibývá a kvapem se blíží rok 2024, kdy skládkování skončí. Díky lince vzniknou i nová pracovní místa. Je to velký projekt, který ukazuje, jak důležitá je spolupráce. Samozřejmě, tak velký projekt nevyřeší jeden člověk. Řešíme jej s R. Masarovičem a O. Baránkem (oba ANO), kteří už na přípravě budování linky odvedli velký kus práce.

Tak to máme druhou věc. Co dál chystáte?

Zamýšlíme se i nad vytvořením linky na recyklaci olejových filtrů z automobilů či stavebních a zemědělských strojů. Jsou to nebezpečné odpady, které je také potřeba řešit a i tuto službu bychom pak mohli nabídnout okolním obcím, což by mělo přispět TSH i ekonomicky.

Od června se Technické služby konečně budou starat o havířovskou zeleň. Jedná se o cca ½ travnatých ploch. Nyní vybíráme nové zaměstnance a běží výběrové řízení na novou sekací techniku. Dosud se o Havířovskou trávu staraly pouze dvě soukromé firmy.

Zaměstnanci dostali nové šatny, jak jsou s nimi spokojení?

Už loni, před mým odvoláním, byly šatny hotové a připravené k použití. Dnes jsou využívané, útulné a mají důstojné sociální zařízení. Umožňují usušit si po práci pracovní oděv a poskytují zaměstnancům příjemné zázemí. Slyším na ně jen chválu.

Co byste popřála Havířovanům do budoucna?

Aby po zimě přišlo hezké jaro, užili si sluníčka, Havířov hezky rozkvetl a lidem se tu dobře žilo.

 

Děkuji

Antonín Polický

18. 3. 2017