Mölnlycke běží

„Až 300 zaměstnanců najde práci v nově otevřené továrně Mölnlycke. Je to největší investice, která zajistí dostatečné kapacity na výrobu jednorázových zdravotnických setů nejen pro české zdravotnictví,“ říká Iveta Kočí Palkovská (ANO), radní města Havířova.

Továrna je vybudovaná na ploše bývalého dolu Dukla. Je to symbolická změna, protože dříve Dukla životy brala, dnes je bude pomáhat zachraňovat.

Otevření továrny je velkou událostí pro celý region. Vždyť 1,8 miliardový podnik se nestaví každý den. Tomu odpovídala i oficiální účast na otevíracím ceremoniálu. Zúčastnili se jej jak zástupci města v čele s primátorkou Janou Feberovou (ČSSD), s náměstkem pro ekonomiku Josefem Bělicou (ANO) a náměstkem pro hospodářský rozvoj Karlem Šlachtou (ČSSD), zástupci kraje v čele s hejtmanem IVO Vondrákem (ANO) a Martinem Gebauerem (ANO), náměstkem pro zdravotnictví, tak i velvyslankyně Švédského království v České republice J. E. Viktoria Li. A samozřejmě ředitel provozů v Havířově a Karviné Emmanuel Chilaud.

V továrně, která zahájila stavbu na začátku loňského roku, již vyrábějí ve zkušebním režimu. Ve finále bude 300 zaměstnanců havířovské továrny ročně vyrábět čtyři milióny zdravotnických ProcedurePack setů.

Sety z havířovské továrny ušetří personálu operačního sálu až 40 % času na přípravu operace. Tím může nemocnice za stejných investičních nákladů poskytnout péči více pacientům.

„Velice mile nás překvapilo, že společnost dbá také na minimální zátěž zaměstnanců při práci. Pracovní prostředí je nejen čisté a moderní, ale viděli jsme, že všechna pracoviště jsou upravena jak pro praváky, tak leváky, používají se například přepravní bedny s pohyblivým dnem tak, aby pracovník nenamáhal páteř při naklánění se pro materiál. Všude jsou také zpětná zrcadla, která umožňují vidět do přepravních beden. Obsuha na lince tedy vidí v zrcadle, jaký materiál má v bedně a kompletuje vše  bez nutnosti se naklánět a namáhat záda.“, řekla nám Kočí Palkovská (ANO).

Antonín Polický

31. 5. 2017